dilluns, 18 de maig del 2009

El perquè de... i més

El perquè de...

Per què els gats mengen herba?
Sovint s’ha observat que els gats arranquen herbes del jardí i, tot seguit, comencen a mastegar-les. El perquè d’aquesta conducta no és massa clar, encara que existeixen diverses teories:
Durant molts anys, la resposta preferida va ser que els gats agafaven herba com a laxant per ajudar-se a expulsar les pertorbadores boles de pèl allotjades en els seus intestins.
La opinió més recent (i la més probable) és que els gats mengen herba per aconseguir quantitats mínimes d’una substància química que no poden obtenir amb una dieta càrnia i que resulta essencial per a la seva salut. Aquesta substància és una vitamina anomenada àcid fòlic que exerceix un important paper en la producció d’hemoglobina. Si un gat és deficient en àcid fòlic, pateix en el seu creixement i pot convertir-se en una anèmia greu.

Per què ens referim a les set vides del gat?
La resistència i fortalesa del gat va fer pensar que tenia més d’una vida, però la raó de dotar-lo de múltiples vides sempre ha intrigat a la gent.
La resposta és bastant simple: en l’Antiguitat es considerava un número de la sort perquè era una trinitat de trinitats i, per tant, del tot adequat per al gat.

Per què els ulls del gat brillen a la foscor?
Perquè els gats posseeixen un mecanisme d’ampliació d’imatge a la part posterior dels ulls. Es tracta d’una capa que reflexa la llum anomenada tapetum lucidum (que significa “catifa brillant”), que actua com un mirall darrere de la retina, reflectint la llum cap a les cèl·lules retinianes. És per aquest motiu que el gat pot utilitzar la menor quantitat de llum que entra pels seus ulls.
Tot i amb aquesta eficient habilitat nocturna, tampoc no és cert que els gats poden veure en una foscor total.

Per què un gat es frega contra la teva cama quan saluda?
En part, per realitzar un amistós contacte físic amb algú. Comença a estrènyer-se contra algú amb la part superior del cap i així, es va fregant tot el cos, procés que es va repetint diverses vegades. Tots aquests elements tenen una significació especial. En essència, el que el gat fa és portar a terme un intercanvi d’olors entre tu i ell. Posseeix unes glàndules especials a la cua i a l’alè que et marquen el seu aroma per al teu cos. D’aquesta manera, el gat es sent més a casa amb els humans.

Per què sovint un gat juga amb la seva presa abans de matar-la?
En principi, no és la conducta pròpia del gat salvatge. És l’acte d’un animal domèstic ben alimentat, el qual li han estalviat la feina de caçar com a conseqüència del medi ambient que viu. No s’atreveix a acabar-se la presa i la prolonga tant com li resulta possible, fins que aquesta mori.
Però, existeix una explicació científica quan aquest comportament el porten a terme les gates de granja. En cert estat de desenvolupament de la camada, les femelles han de portar preses vives a les seves cries per tal d’ensenyar-los com es mata. Aquest procés matern d’ensenyament, seria el culpable de la predisposició que tenen les gates per jugar amb les seves preses.

Gats graciosos



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada